babaszoba.hu


Mikor mit vizsgálnak?

Sokféle vizsgálat áll rendelkezésünkre a várandósság idején. Az eredmények segíthetnek a kismama és a magzat egészségi állapotának megítélésében.

A terhesgondozás célja, hogy időben észrevegye a kockázati tényezőket az orvos és a védőnő. Felsoroltuk azokat a vizsgálatokat, amelyek elvégzését minden várandós nőnek ajánlják.
- az első jelentkezéskor: rákszűrés, vérkép, vércsoport-, vércukorvizsgálat tesztreggelivel
- a 12. héten: tarkómérés
- a 16. héten: hepatitis-B-szűrés, Wassermann- (szifilisz kimutatására), AFP- és béta-HCG-szűrés
- 18-20. hét: genetikai ultrahang
- a második harmadtól minden találkozásnál: vérnyomás-, vizelet- (fehérjeürítés), testsúly-, vércsoport-összeférhetetlenség esetén ellenanyagszint-mérések
- a harmadik harmad kezdetén vércukorvizsgálat tesztreggelivel, ha az eredmény kóros, terheléses vércukorvizsgálat, hüvelyi fertőzések szűrése és vizelettenyésztés abban az esetben, ha a kismamának panaszAai vannak, újabb vérképellenőrzés, ultrahang a magzati növekedés ellenőrzésére
- a 36. héttől heti egy alkalommal CTG-vizsgálat, a szülés számított napjától kezdve kétnaponta (ez a vizsgálat a magzat pillanatnyi állapotáról ad felvilágosítást)

Szaktanácsadó: Dr. Hajdu Krisztina szülész-nőgyógyász, humángenetikus
Címkék:
babavárás,
terhesgondozás,
Testi-lelki változások

Utónévtár névajánló

Árpádina

Eredet: magyar
Jelentés: árpa

Irnik

Eredet: török-német
Jelentés: férfi

Még nincs eldöntve? Utónévtárunkban több, mint 3087 nevet és jelentését, eredetét megtalálja!

tovább

A babaszoba.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
Copyright © 2002 - 2014 Sanoma Media Budapest Zrt. - Minden jog fenntartva