Terhesség

Magzatkárosító lehet az édesanyákat ért rovarcsípés

A North Carolina State University kutatója szerint a bolhák és feltehetően a kullancsok csípése által baktériumok jutnak az anyán keresztül a magzatba, amelyek hosszantartó fertőzést okozhatnak, megemelve a magzati fejlődési rendellenesség kockázatát.
2010. Május 16.

A belgyógyász professzor, Dr. Ed Breitschwerdt, aki a Department of Clinical Sciences-ben dolgozik, a világ vezető Bartonella tudósai közé tartozik. A Bartonella egy olyan baktérium, melyet a bolhák, kullancsok és egyéb csípő rovarok hordoznak, de elkaphatjuk a kórt fertőzött kutyáktól vagy macskáktól is. Az általa okozott, legismertebb betegség a macskakarmolási betegség, melyet leggyakrabban a Bartonella henselae okoz. Ezt a fertőzést a macskák hónapoktól akár évekig is hordozhatják.

Korábban a betegségről azt gondoltuk, hogy csak egyszer kaphatjuk el. Breitschwerdt munkája során olyan krónikus formáját fedezte fel és ismertette a kórnak, amely a gyerekek és felnőttek veleszületett Bartonella fertőzése. Leggyakrabban macskák (B. henselae) és kutyák (B. vinsonii subsp. berkhoffii) hordozzák, a bolha és egyéb rovarok csípések következményeként.

A mostani kutatás során Breitschwerdt és kutatócsoportja egy éven keresztül vér és szövetmintákat gyűjtött olyan édesanyáktól, apáktól és gyermekeiktől, akik legalább egy évtizede a megbetegedés krónikus formájában szenvedtek. Annak a kislánynak a vérében is, aki néhány naposan meghalt, megtalálták a B. henselae and B. vinsonii subsp. berkhoffi DNS-ét, így igazolva fertőzöttségét. A fertőzést igazoló DNS a lány fiú ikertestvérében és a többi családtagban is kimutatható volt.

Mindkét szülőnek, már a szülést megelőző időszakban is, ismétlődő neurológiai tünetei voltak: fejfájások, emlékezetkiesések, de légvételeik is megrövidültek, izomgyengeségről és fáradságról számoltak be. MagzatfejlődésTízéves kisfiúk születése óta beteg, kislányuk kilenc naposan belehalt szívfejlődési rendellenességébe.

A szülők anamnézise és a kutatócsoport által végzett mikrobiológiai vizsgálatok az igazolják, hogy a szülők az ikerterhességet megelőzően fertőződtek. Az, hogy az ikerpár mindkét tagjában ugyanazt a baktériumok mutatták ki, az egyikükből 10 éves korában, másikukból röviddel születése után, azt támasztja alá, hogy az ikrek már méhen belül megfertőződtek.

“Mostantól már bizonyíték is van arra, hogy a Bartonella egészséges immunrendszerű egyénekben is akár évtizedekig tartó, krónikus vérfertőzést okoz. A fenti eset a traszplacentáris fertőződés lehetőségét támasztja alá, és felveteti a magzatkárósító hatás lehetőségét is” – nyilatkozta Dr. Breitschwerdt, aki egyben a Duke University Medical Center docense is.

Animáció: HáziPatika.com

Forrás: Medipress