Terhesség

10 étel, amelytől visszatér a jókedv

Rövidek a nappalok, hideg van, és a gyerkőc is rosszul viseli a bezártságot? Segíts magatokon néhány finom és egészséges falattal!
2011. Január 12.
Fotó: Rátkai Éva Müzligolyócskák

Bizonyos ételek jókedvre derítenek

Csokoládé

Válassz legalább 70 százalék kakaótartalmút, jó minőségűt. A tortabevonót kerüld! Többek közt koffein-, teobromin-, anadamin-, triptofán- és magnéziumtartalmának köszönhetjük, hogy az élénkítésen, jókedvre derítésen kívül a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is csökkenti. Használd bátran a karácsonyi sütikhez!

Barna rizs

Teljes kiőrlésű gabonafélék, ezekből készült tészták Magas B-vitamin-tartalmuk mellett rosttartalmuk és szénhidrátjaik a boldogság nélkülözhetetlen alapkövei. Ne higgy a szénhidrátmentes diétáknak, készítsd értékes, egészséges lisztből a süteményeket!

Makréla, lazac, szardínia

Omega-3 zsírsavakban gazdagok, nélkülözhetetlenek a megfelelő agyműködéshez, a búskomorság elkerüléséhez. Karácsonykor is egyetek halat! Készülhet belőle pástétom, saláta, leves, főétel.

Banán

Növeli az agy szerotoninszintjét. Ez az anyag felelős a vidámságért, jókedvért. Ne felejtsd ki a gyümölcssalátából, de turmixot is naponta készíthetsz belőle.

Fotó: Rátkai Éva

Hajdinás brokkoli leves

Brokkoli

Magas B-vitamin-tartalmának köszönhetően segít legyőzni a stresszt. Folsavtartalma javítja kedélyállapotunkat. Keverheted salátába, elkészítheted köretnek, krémlevesnek.

Spenót

Előnyös tulajdonságai és hatása a brokkoliéhoz hasonló. Süssél egyik nap spenótos lepényt!

Áfonya

Élharcos a szabad gyökök és toxinok elleni küzdelemben, ki ne felejtsd a gyümölcssalátából! Ha a test csúcsformában van, a léleknek is könnyebb. Fagyasztva is éppen olyan értékes!

Csicseriborsó, bab, szója

Hasznos tulajdonságaikat vég nélkül lehetne sorolni. Omega-3 zsírsav-, folsav-, élelmirost-, vas– és káliumtartalmuk összetett hatásának része a kedélyállapot javítása is.

Dió, mandula, kesudió

A legjobb csipegetnivalók, mert omega-3 zsírsavtartalmuknak köszönhetően segítenek a stressz leküzdésében.

Kávé

Ha nem viszed túlzásba, csak javíthat az összképen! A reggeli tejeskávé máris megadja a szükséges kezdő lendületet. Készíts egyik nap tiramisut!

Kapcsolódó cikkeink egészséges ételek témában:

Forrás: Kismama magazin