Doktornő vagy doktor?

  • 2007. szeptember 2. | Frissítve: 2014. february 20.
  • Forrás: Kismama magazin

Néhány évtizeddel ezelőtt még egyértelműen férfiszakma volt a szülész-nőgyógyász, manapság egyre több a női szakvizsgázó, és egyre több kismama választ a szakértelem és a személyes szimpátia mellett az orvos neme alapján is.

Míg régen a szülészorvos esetében egyértelmű kívánalom volt a testi erő, mára ez szinte lényegtelen szemponttá vált. Az az eljárás ugyanis, melynek során alkarral nyomják ki a magzatot az anya méhéből - ehhez lenne szükség erőre - nemkívánatos, vitatott, egyesek szerint veszélyes módszer. A női orvos mellett szól a nőknek tulajdonított jobb beleérző képesség, a saját szülésélmény. Van, aki jobban viseli, ha intim testrészeit nő vizsgálja, más éppen ellenkezőleg, nagyobb biztonságban érzi magát egy férfi orvos keze alatt. Lényeges szempont, hogy a kismamát személy szerint milyen előzetes elképzelések befolyásolják. Vajon feltételezi-e, hogy az orvosnő ugyanakkora tudással, szakértelemmel rendelkezik, mint a férfi kolléga? Férfiközpontú társadalmunkban erre sem egyértelmű a válasz.
A leglényegesebb szempont azonban nemtől függetlenül az, hogy a választott orvos hajlandó-e minden felmerülő kérdésre részletesen válaszolni, megérti és figyelembe veszi-e, milyen szempontok vezérlik a kismamát.
Címkék:
Felkészülés a szülésre,
orvosválasztás,
babavárás

Babanaplók

Mi ajánljuk

Legfrissebb

Vezess naplót Te is!

A babaszoba.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
Copyright © 2002 - 2014 Sanoma Media Budapest Zrt. - Minden jog fenntartva