Terhesség

Szex, ha jólesik

Tulajdonképpen egyik életszakaszunkban sem jó, ha külső elvárások befolyásolják, hogy hetente, havonta hányszor kerül sor szexuális együttlétre.
2007. Szeptember 06.

Nem csak az a belevaló kismama, aki pocakkal jobban kívánja, mint valaha, ám attól sem kell tartani, hogy a szex árthat a babának. A szeretkezés az élvezetszerzésen kívül valójában arra is remek alkalom, hogy gyakoroljuk a párhuzamos befelé és egymásra figyelést.

Nagyon fontos, hogy tudomásul vegyük és érvényre juttassuk belső igényeinket, ösztöneinket. Tanuljunk meg nyíltan beszélni ezekről az érzésekről! Ki lakozik ott legbelül? Lehetséges, hogy egészen másra vágyik, mint amit el mer mondani? Ha eddig nem sikerült volna kibogozni ezeket a szálakat, a várandósság remek alkalom arra, hogy hozzákezdjünk. Segíti az együttszülést és későbbi hatékony együttműködést a szülői szerepben.

Ha fokozott fájástevékenység vagy belső gátlások miatt mégis szünetel egy ideig a szex, feltétlenül pótoljuk a szeretetteljes érintés és a testi együttlét más formáival. Nem csak nőknek esik jól a simogatás, a masszázs és a más módon kifejezett gyengédség. Amit partnerünktől várunk, azt mi magunk is nyújthatjuk neki, így sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy előbb-utóbb nekünk is jut belőle.

Néhány talán meglepő tény a várandósság alatti szexről: a terhesség alatti ösztrogénszint emelkedésének hatására többszörös orgazmust érhetnek el a kismamák. Természetes szülésindításként is kiválóan működik az együttlét, de csak akkor, ha a méhnyak már érett rá. A belső oxitocin hormon remekül működik.

Minden elfogadott ebben az életszakaszban: megesik, hogy a nő nem kívánja az együttlétet, de ennek ellenkezője is, hogy soha nem látott mértékben vágyik rá. A leendő apákkal is megtörténhet mindkét véglet, ez is teljesen rendben van.

Kapcsolódó cikkeink:

  • 8 dolog, amit tudnia kell a terhesség alatti szexről
  • “Kívánós” kismamák
  • 12 meglepő tény a terhes szexről
  • Forrás: Kismama magazin