Terhesség

Mitől lehet szorongó egy gyerek?

Méhen belüli hormonhiány teheti szorongóbbá a gyermeket - állapította meg egy friss tanulmány.
2013. Augusztus 19.

A kutatás szerint az Igf2 nevű növekedési hormon hiányában fejlődő magzat felnőttként hajlamosabb lesz a szorongó viselkedésre és a stresszre – írja az MTI a Nature Communications című szaklapban megjelent tanulmányról.

Korábbi kutatások már igazolták, hogy a várandósság alatti fogyás és a stressz csökkenti az Igf2 mennyiségét. A Cambridge-i és Cardiffi Egyetem kutatócsoportja azt állítja, eredményeik segítenek megmagyarázni, miért tűrik egyesek rosszabbul a stresszt és az aggasztó helyzeteket, mint mások.

A kutatás során olyan egereket vizsgáltak, amelyek a vemhesség alatt nem tudtak elegendő Igf2 hormont termelni. Ez a vegyület irányítja a magzat növekedését azáltal, hogy biztosítja a tápanyag felvételét a méhlepényből. Ezeknél a rágcsálóknál bizonytalan volt a méhlepény tápanyagellátása, és ez kihatott az utódok viselkedésére.A tudósok azt fedezték fel, hogy az ilyen egéranyák kölykei felnőttként sokkal erősebben szorongtak a labirintusteszteknél, illetve ha új környezetbe helyezték őket.