Terhesség

Keresd meg a legszebb nevet!

A névadás többnyire ízlés dolga. Azon pedig, tudjuk, nem érdemes vitatkozni. Ám aki épp most gondolkodik leendő babája keresztnevén, annak nagyon is érdekes megismerni, másokat milyen szempontok vezetnek, és ki hogy érzi magát a nevével.
2009. Január 04.

Egyre divatosabb nevű gyerekekkel találkozni a bölcsikben, ovikban

Levente, Lili, Gergő, Dávid, Réka, Kevin, Bálint, Richárd, Franciska és Balázs. Ez egy mai bölcsis csoport névsora. Marika néni már meg sem lepődik az év eleji ismerkedésnél, sőt, kifejezetten örül, mert minden nevet képes elsőre gond nélkül kimondani és leírni.

Akkor lepődne meg igazán, ha Laci vagy Margitka kerülne a szárnyai alá. A szülők közel 4000 név közül választhatnak, és élnek is a lehetőséggel. Ma már nem mondhatjuk egyszerűen azt, hogy vannak a “hagyománytisztelők” meg az “újítók”. Számtalan indíték található a névválasztás mögött. És még több, amit odaképzel a környezet.

Szegény Sára!

Ma, hogy a magánélet ennyire átpolitizálódott, egyszerű, régi keresztnév is szíthat indulatokat. Nézzünk egy példát! A Sára név az általam átolvasott internetes topikokon kapott hideget-meleget: “magyarkodó”, “fideszes”, az ellenoldalról “zsidó”, és különben is: fujj!

Talán segít a helyzet tisztább megítélésében, ha tudjuk, hogy a református vallásúak köreiben hagyomány, hogy az Ószövetségből választanak nevet gyerekeiknek, így a héber nevek több felekezetnél is népszerűek. Mindezzel együtt botorságnak gondolom a neve alapján megítélni az embert. Személy szerint innen üzenem a Sáráknak, hogy nekem vallási és politikai hovatartozástól függetlenül tetszik a nevük! Főleg, ha illik a vezetéknévhez.

Együtt legyen szép!

Ha már név, legyen különleges! Sokan így fognak neki az utónévkönyv bogarászásának. Ebből sokszor életre szóló bonyodalom adódik, más esetben jól sül el a törekvés, mert a névként ritkán használt, de szép, dallamos szó harmóniában áll a vezetéknévvel. Van olyan családi név, amellyel inkább egy “egyszerű” keresztnév alkot gyönyörű összhangot, s így együtt adnak egyedi hangzást.

Előfordul az is, hogy a vezeték és keresztnév külön nem okozna sem feltűnést, sem problémát viselőjének, míg együtt kínos eredményt hoz. A Vörös Erik vagy Séra Mira nem túl szerencsés kombináció, az első történelmi jelentése, az utóbbi pedig a hangzása miatt.

Apja fia

Sok családban hagyomány, hogy a gyerekek a szülők nevét kapják. Van, aki úgy gondolja, ez gyönyörű szokás, erősíti a generációk összetartozását, a kicsi nem lesz gyökértelen. Mások kifejezetten kényelmetlennek érzik az ősöktől kapott nevet, főleg, ha az már nem divatos, vagy ha az azonos név bonyodalmakat szül, akár a levelek kézbesítésénél, akár más szituációban.

A legnehezebb helyzetbe az kerül, akinek a párja éppen az ellenkező nézeten van, mondjuk, az anya az egyedi név mellett állna ki, az apa viszont ragaszkodik ahhoz, hogy fia legyen a tizenhatodik Kovács Géza a családban. A legjobb megoldás talán, ha a gyerek két keresztnevet kap, és idővel kialakul, melyiket használják.

Lehet, hogy anya elfogadja, sőt meg is szereti fiacskája gézaságát, de az is lehet, hogy apának is jobban esik Máténak szólítani az apróságot. És végül előfordulhat, hogy Kovács Géza Máté hároméves korában kijelenti, hogy ő csak az egyik nevére hallgat, vagy esetleg mától fogva Jeromos lesz…

Összenő, ami összetartozik

Van, akit egy életre elkeserít furcsa neve, ő kérheti hivatalosan is a változtatást. Más kifejezetten örül annak, hogy eltér az átlagtól, és roppant jól érzi magát mint Bonifác vagy Petronella. Gondoljunk csak bele, hány olyan híres embert ismerünk, akinek furcsa neve van, de föl sem tűnik, hiszen ő a “Jókaimór”, a “Bullaelma” vagy a maiak közül “Matyidezső”.

A legtöbb ember egy idő múlva összenő a nevével, főleg akkor, ha maga is szereti, és nem esik kétségbe minden bemutatkozásnál. Ettől függetlenül meggondolandó, hogy milyen névvel ajándékozzátok meg gyereketeket, a “furaságnak” is van határa.

Szabad, nem szabad?

Ha olyan nevet választanátok, amely nem szerepel a hivatalos utónévkönyvben, már a baba születése előtt érdemes a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetéhez fordulni. Hazánkban ugyanis ez az intézmény dönti el, melyik név adható.

Arról, hogy ez jól van-e így, erősen megoszlanak a vélemények. Egyes szülők szerint a személyi szabadságot sérti, hogy az állam “beleszól” a névadásba, mások szerint ennek helye van az anyanyelv és a gyerek védelme érdekében. Mindenesetre elgondolkodtató, hogy van olyan gyerek, aki a szabályozásnak köszönheti, hogy nem a Fradika, Balga vagy a Csikinkira nevet kell viselnie.

Történetek a hálóról

Amikor a nagyok találkoznak

Édesapám a Kodály Zoltán nevet viseli, ami önmagában is alkalmat ad a viccelődésre. A legkínosabb az volt, amikor egy üzleti megbeszélésen találkozott Móricz Zsigmonddal. Hát, ez a Móricz azt hitte, hogy apu gúnyolódik, amikor bemutatkozott.

Fiamkarcsi, Vejemkarcsi

Volt nekem egyszer egy Károly nevű pasim. Ott az egész család Károly volt, de olyan mértékben, hogy az apja, anyai nagybátyja és az egyik nagyapja is ezt a nevet viselte. Amikor összejöttek és elkezdődött a sztorizás, akkor ilyen szereplők voltak: Uramkarcsi, Fiamkarcsi, Vejemkarcsi és Kiskarcsika. Én, az “autszájder” persze sose tudtam egész pontosan, hogy tulajdonképpen mikor melyik Karcsiról is volt szó…

Ritka vagy tucat?

Amikor én születtem, az egész faluban nem volt még Tímea, szegény nagypapám meg egy kis fecnire felírva hordta a nevemet a zsebében, és ha megkérdezték, hogy hívnak, elővette… Aztán néhány éve az egyik leggyakrabban adott női név lett…

Izmus

Nem csak nálunk kavarnak vihart a névadási divatok. A német Wikipédiában van egy olyan szócikk, hogy kevinizmus, amely keményen gúnyolódik az amerikai nevek divatján. Csak kapkodtam a fejem…

A háromszáznegyvenedik

Én már belenyugodtam, de régen utáltam bemutatkozni, mert szégyelltem. Nemcsak azt, hogy Mária vagyok, hanem azt is, hogy a családban én “csak” a háromszáznegyvenedik Mária vagyok, mert tettek rá, hogy saját nevem legyen. És még második sincs. Az öcsém bezzeg nem lett Lajos… neki találtak rendes nevet, Péter. Én nagyon úgy érzem, hogy velem kiszúrtak.

Szerelmes bánat

Engem nem szólít sehogy a párom, mert – kiszedtem belőle – utálja a nevem. Pedig olyan jó dolog lehet, amikor a szerelmem kimondja a nevemet… De nem, mert “cikis”. Sokat sírok emiatt titokban.

Nincs minden veszve!

Rossz lehet, hogy nem tudtok megegyezni a pároddal. De még nincs minden veszve. Én a férjemmel szültem, és tudom, hogy ő a vajúdás alatt a Taszilóba is simán belement volna!

Nagy Franc!

Petra lányom oviskorától Franciskának szólíttatta magát. Először arra gondoltunk, hát ez nagyon jó poén, belementünk a játékba. Aztán kiderült, hogy véresen komoly a dolog. A tizedik szülinapjára azt kérte, hivatalosan is változtassuk meg a nevét. Megkapta.

Nevek “slágerlistája”

Lánynevek toplistája 2016-ban

1. Hanna

2. Anna

3. Jázmin

4. Zsófia

5. Zoé

6. Lili

7. Boglárka

8. Luca

9. Emma

10. Léna

11. Nóra

12. Maja

13. Fanni

14. Laura

15. Dorina

16. Lilla

17. Gréta

18. Izabella

19. Viktória

20. Réka

21. Dóra

22. Sára

23. Csenge

24. Petra

25. Noémi

26. Eszter

27. Mira

28. Flóra

29. Zselyke

30. Liza

31. Vivien

32. Liliána

33. Dorka

34. Adél

35. Bianka

36. Lara

37. Alíz

38. Rebeka

39. Amira

40. Panna

41. Janka

42. Szonja

43. Blanka

44. Lilien

45. Regina

46. Natasa

47. Kamilla

48. Emília

49. Natália

50. Olívia

.

.

.

98. Evelin

99. Lívia

100. Róza

Fiúnevek toplistája 2016-ban

1. Bence

2. Máté

3. Levente

4. Dominik

5. Marcell

6. Dávid

7. Ádám

8. Noel

9. Dániel

10. Milán

11. Zalán

12. Áron

13. Balázs

14. Kristóf

15. Péter

16. Botond

17. Olivér

18. László

19. Zsombor

20. Tamás

21. Gergő

22. Benett

23. Bálint

24. Márk

25. Zoltán

26. András

27. Attila

28. Márton

29. Benedek

30. Patrik

31. Gábor

32. Barnabás

33. Nimród

34. Ákos

35. István

36. Krisztián

37. Zétény

38. Zsolt

39. Martin

40. János

41. Sándor

42. Roland

43. Alex

44. Kevin

45. József

46. Hunor

47. Kornél

48. Ábel

49. Vince

50. Richárd

.

.

.

98. Pál

99. Félix

100. Flórián

További érdekességek a névadásról:

Már a babámat is Csabinak hívták

Feketelistás utónevek – ezt ne add a gyereknek!

Jöhetnek az Ompolyok és a Dzsesszikák? – Névadási útmutató

Ki dönti el, hogy mi legyen a gyerek neve?

Forrás: Kismama magazin