Terhesség

Hegyes pocak = FIÚ?

Nem a gyerek nemétől, inkább az édesanya testalkatától függ, hogy milyen alakúra formálódik a pocakja a kilenc hónap alatt.
2007. Szeptember 06.

Alacsony, kecses alkatú kismamáknak látványosan hegyes hasuk lehet az első hónapokban, különösen ha első babájukat várják, és korábban kisportolt alakjuk volt. A magzatnak ekkor ugyanis belül nincs elegendő üres tere, így azonnal kénytelen kifelé terjeszkedni.

Ezek a kismamák 6-8 hét után már nem tudják elrejteni állapotukat. Más a helyzet azokkal, akik néhány kiló fölösleggel kezdenek neki a várandósságnak. Nekik inkább kerekebb, lejjebb ereszkedő hasuk lesz, ugyanúgy, mint a vékony, ám többedszer szülő nőknek, akiknek a méhe és a hasizomzata már kissé lazább az előző megterhelés miatt.

Rengeteg babona, távhit kering azzal kapcsolatban, hogy milyen külső jelekből állapítható meg a magzat neme. A teljesség igénye nélkül: elterjedt babona, hogy a hegyes, előreálló has fiút takar, a dinnye alakú pedig lányt. Ha kismama arcán sok az akne, akkor lánya lesz, csakúgy, mint akkor ha édeset kíván. Ellentétben ha sósat, akkor biztosan fiú lesz a baba neme. A babona szerint az, aki reggelente rosszul van, kislánynak ad majd életet.

Ám akár így, akár úgy kezdenek – a végére egyre tökéletesebb gömb rajzolódik ki a pólójuk alatt, függetlenül attól, hogy kisfiút vagy kislányt rejt a pocak!

A méret azonban még ekkor is csalóka – ebből nem lehet következtetni a baba nagyságára. Legfeljebb ultrahang-vizsgálattal állapítható meg, mennyi helyet foglal el a méhben a magzatvíz.

A magzat neme a terhesség 20. hetében már általában megmondható ultrahang segítségével.

Forrás: Kismama magazin