Terhesség

Egy rohamivás is károsíthatja a magzatot

A legújabb kutatás szerint a terhesség alatt már egyetlen átmulatott éjszaka is hosszú távú következményekkel járhat a gyermek viselkedésére nézve.
2014. Február 16.

Az eredmények azt mutatták, hogy azok a gyermekek, akik az anyaméhben egy vagy két “rohamivásnak” voltak kitéve, hét éves korukban nagyobb valószínűséggel tudtak rövidebb ideig figyelni, és viselkedtek rosszul. A kutatók a rohamivást úgy definiálják, hogy az illető legalább 7,5 egységnyi alkoholt (körülbelül két és fél nagy pohár bort) fogyaszt el egy ültő helyében. Ez sok nőre vonatkozhat, akik szívesen iszogatnak a barátaikkal az előtt, hogy kiderülne a terhességük.

A European Child & Adolescent Psychiatry szaklapban megjelent dán kutatásban több mint 30 ezer olyan csecsemő egészségi állapotát követték nyomon, akiknek édesanyját kikérdezték alkoholfogyasztási szokásairól a terhesség alatt. A gyerekek hét éves korában az anyák egy újabb kérdőívet is kitöltöttek gyermekük viselkedéséről.

Az eredmények azt mutatták, hogy a rohamivás tartós hatást gyakorol a gyermekekre. A hatás sokkal nagyobbnak bizonyult azoknak a gyerekeknek az esetében, akik édesanyja a terhesség késői szakaszában is fogyasztott alkoholt, de kisebb eltéréseket azokban is tapasztaltak, akik a terhesség korai szakaszában voltak kitéve édesanyjuk rohamivásának. A legaggasztóbb eredmény az, hogy a nők többsége csupán egyszer vagy kétszer fogyasztott ilyen mennyiségű alkoholt a várandósság első 16 hetében.

A kutatást vezető Janni Niclasen, a Koppenhágai Egyetem szakértője elmondta, hogy ha a gyermek a terhesség korai szakaszában van kitéve egy vagy két ilyen rohamivásnak, az agya még kevésbé flexibilis. Amikor aztán a gyermek idősebb lesz, és nehéz helyzetbe kerül, másképp próbálhat megbirkózni a nehézségekkel. Az orvos ezért azt javasolja, hogy a várandós nők egyáltalán ne fogyasszanak alkoholt.

Forrás: Medipress