Egyéb

6 tipp és könnyen indul a suli

A hatéveseknek óriási változást jelent a biztonságot nyújtó óvoda után az első osztályba lépni. Nem könnyű beilleszkedni, elsajátítani és megfelelni az új szabályoknak még úgy sem, ha a kisgyerek izgatottan várta az első csengetést.
2014. Szeptember 04.

A változások, az új környezet a kicsiket is megviselhetik. Tippjeink segíthetnek, hogy kisgyermeked minél egyszerűbben és zökkenőmentesen szokjon hozzá az iskolához, és reggelente örömmel lépje át osztályterme küszöbét.

1. A kedvenc játék is mehet iskolába

Gyermekednek a megszokást, a biztonságérzetét adja, ha az új és szokatlan környezetben is nála lehet legkedvesebb játéka, a plüss mackó, kutya vagy a kisautó. Az első hónapokban a tanítók is többnyire megengedik, hogy gyerekek játékokat vigyenek az iskolába. Miért tiltanád meg neki? Hadd pakolja be a táskájába a legkedvesebb játékát, és meglátod, jobb kedvvel indul gyermeked reggelente iskolába.

2. Egy kis ennivaló és üdítő

Uzsonnát, szendvicset, kevés édességet és üdítőt akkor is érdemes csomagolni a gyerek táskájába, ha napközi otthonos osztályba jár. Nem biztos, hogy ízleni fog neki az aznapi reggeli vagy ebéd, éppen ezért jó megoldás, ha van nála a megszokott otthoni ízekből is. Az éhség, a szomjúság – hasonlóan a felnőttekhez – a gyerekeket is frusztráltabbá teheti és kevésbé képesek a feladatokra koncentrálni. Ráadásul neked sem kell amiatt aggódnod, hogy gyermeked iszik és eszik-e eleget az iskolában. Az otthonról vitt étel sokkal jobb megoldás, mintha magának vásárol nassolni valót az iskolai büfében.

3. A kapkodás nem segít

A reggeli kapkodás idegessé tehet téged és a gyereket is. Inkább ébredjetek egy kicsit előbb, hogy jusson idő a nyugodt reggelire, ne rohanásban kelljen felöltözni, elkészülődni. A gyerek napja sem indul jól, benne is nyomot hagy, ha feszülten érkezik az iskolába, ráadásul a tanítók sem nézik jószemmel a reggeli késést. Mindkettőtök napja kellemesebben indulhat, ha kapkodás nélkül értek az iskolába és a kapuban öleléssel, jókedvűen köszöntök el egymástól.

4. Nem érdemes vitatkozni

A reggeli készülődés közben vitába kerülhetsz gyermekkel, hogy mit vegyen fel aznap. Nem érdemes feszültséget szítani emiatt, hagyd rá, hadd válassza ki ő, melyik ruhában szeretne iskolába menni. Még csak az se zavarjon, ha össze nem illő ruhadarabokat választ magának, a lényeg, hogy jól érezze magát benne. Természetesen, ha esőben, hideg időben nyári szandálba, pántos ruhácskába vagy rövidnadrágba akar iskolába menni, akkor higgadtan értesd meg vele, hogy az miért nem lesz jó választás a számára.

5. Érkezz időben

Az első hetekben különösen fontos, hogy gyermekeddel a reggeli elválás előtt megbeszéld, délután mikor hozod el őt az iskolából, vagy ki megy érte aznap. Inkább mondj neki későbbi időpontot, mintsem dugó vagy a munkád miatt késve érkezz, mert a gyerek izgulni fog emiatt. Könnyen elbizonytalanodhat, ha nem tudja, hogy mikor hozod el, vagy azt látja, hogy a többi gyereket már elvitték a szüleik. Ebben a korban félhet attól is, hogy ott felejtetted az iskolában. Annak pedig különösen örülni fog, ha a vártnál előbb érkezel érte.

6. A napirend fontosabb, mint valaha

A kicsik többségének az iskola rendkívül fárasztó az első hetekben. Annak ellenére, hogy gyermeked a nagycsoportban már nem aludt az óvodában, mégis a délutáni alvásidőben pihent a többiekkel. Az iskolában erre nincs lehetőség, hiszen délután is tanulnak a gyerekek, leckét írnak. Sokkal fáradtabban megy haza, mint az óvodai napok után, ezért első osztályban még fontosabb, hogy betartsátok a napirendet, és és esténként időben ágyba kerüljön.