Baba

16 pihentető trükk fáradt anyáknak

Bármilyen boldogságot hoznak is gyerekeink, az erőnk nekünk, szülőnknek is véges. Amikor kimerülnek a tartalékok, a szerencsésebbek segítségül hívják a nagyszülőket, babacsőszt, és kilépnek a mókuskerékből egy picit. És ha nincs külső segítség?
2011. Október 20.

Gyarmati Andrea

De mit tegyen az, aki ilyen segítségre nem számíthat, aki nem tudja kire bízni a gyerekeit, míg regenerálódik? Bevethet olyan apró trükköket, amelyekhez nem kell mások segítsége vagy különösebb szervezés, mégis lehetőséget adnak a lazításra, feltöltődésre. Ilyen ötleteket kértem blogunk olvasóitól, akiktől az elmúlt négy évben, Szirka lányunk születése óta már korábban is sok tanácsot, tippet kaptunk, míg követték életünk vidám vagy éppen szívszorító pillanatait a szirkababa.blogspot.com weboldalon. Most sem hagytak cserben!

– Kapcsolj be zenét, táncolj, énekelj a gyerekekkel – vagy akár egyedül! Ha zenét hallgattok, a saját kedvenceidet is nyugodtan beteheted! Ha elfáradtatok, feküdjetek a földre, és felváltva rajzoljatok egymás hátára különböző formákat, amiket a másik megpróbál kitalálni.

– A friss levegő új erővel tölt el. Ha nincs más lehetőség, legalább a teraszra menj ki, vagy végy néhány mély levegőt a nyitott ablaknál. Közben gondolj arra, hogy a jó mélyre szívott, tiszta levegő kimossa belőled a fáradtságot, és feltölt energiával. Ha megteheted, menj ki a kertbe, mozogj te is a gyerekekkel. Ha nem, legalább a virágokat locsold meg!

– Ha kihúzod magad, és felfelé nézel, jobb kedved lesz, mint ha gubbasztanál. Amikor sétálni mentek, ügyelj arra, hogy ne a földet bámuld, hanem amennyire csak a gyerekektől lehet (a kicsit kösd a hátadra), szemmagasság fölé nézz: figyeld a fák koronáját, az épületek díszeit. Vigyél magaddal fényképezőgépet, és örökíts meg szép dolgokat! Próbáld meg lakóhelyedet egy turista szemével újra felfedezni!

– Játsszatok orvosost! Feküdj le a földre, és ha pici babád van, fektesd a mellkasodra vagy magad mellé. A nagyobbik gyerek legyen az orvos, és vizsgálja végig sok-sok „fájó” tagotokat. Játszhattok fodrászosat is; te legyél a vendég, aki csak üldögél, míg a szorgos kezek fésülgetik, és hajcsatokkal rakják tele a frizuráját.

– Kicsit vegyél vissza a tempóból! Átmenetileg megengedheted, hogy némi vízkő gyűljön a mosdókagylón, s ilyenkor kincseket ér a jobb napokon a fagyasztóba elrakott étel is. Ha olyan szerencsés vagy, hogy a gyerekek (egyszerre) alszanak nap közben, dőlj le velük te is. Kipihenten másképp látod a világot.

– Ha már úgyis muszáj ellátni a családot, olyasmit csinálj, aminek örülnek, az ő örömükből te is tudsz töltekezni. Például készítsd a gyerekek kedvencét, vagy úgy tálald az ételt, hogy a díszítés mosolygó száj és két szem legyen.

– Pár száz forintért beszerezhetők masszázsgörgők, talpmasszírozó rúd vagy fejmasszírozó. Ha a gyerekek hagynak, magad is használhatod, de még jobb móka, ha egymást masszírozzátok! Az óvatosan lépkedő pici talpak is jólesnek a fájós hátnak.

– Ha a gyerekek korán fekszenek, a közös vacsorára a szülők csak néhány falatot egyenek, és amikor a kicsik elaludtak, kettesben költhetnek el egy romantikus, gyertyafényes vacsorát. A nehéz napokat is könnyebb túlélni, ha a végén különleges jutalomban van részünk.

– A mozgás boldogsághormonokat szabadít fel a szervezetben. Lehet együtt tornázni a szőnyegen, biciklizni a gyerekekkel (a kicsit gyerekülésbe téve), gyors léptekkel sétálni a kendőben magunkra kötött babával, vagy télen szánkót húzni, együtt szaladgálni a szabadban.

– Engedd tele a kádat, és üljetek bele mind! Jöhet a habfürdő, a fürdősó, bármilyen nem rozsdásodó játék vagy konyhai eszköz, és kezdődhet a közös mulatság!

– Ess neki egy rumlis szekrénynek, koszos saroknak, húzd félre a kanapét, és szedd össze a mögé potyogott játékokat. A gyerekek örülhetnek az előkerülő újdonságoknak, te pedig annak, hogy elvégeztél egy régóta halogatott házimunkát.

– Nézz át néhány régi kedves levelet vagy fényképet, olvass el egy-két viccet, vagy látogasd meg a szirkablogot:). A vidám pillanatokról vezess te is naplót, és a nehéz napokon nézzétek vissza közösen a fotókat, idézzétek fel, milyen jól is szoktátok érezni magatokat együtt.

– Hívj fel valakit, akivel mindig szívesen beszélsz! Nem baj, ha nem csak a gyerekek jönnek szóba! Ha nincs ilyen barát vagy rokon, írd le, ami foglalkoztat, rendszerezd a gondolataidat, írd ki magadból a feszültséget. Ha elsőre úgy érzed, nem volt eredményes a „kitárulkozás”, írd le újból az érzéseidet. Ne hibáztasd magad, ha nem minden rózsaszín! Mindenkinek szabad néha fáradtnak lennie.

– Sok helyen működnek baba-mama klubok, ahol a hasonló helyzetben levő anyákkal találkozhatsz, tapasztalatot cserélhetsz és feltöltődhetsz, míg a gyerekek együtt játszanak. Már az is segíthet, ha látod: a gondjaiddal nem vagy egyedül.

– Süssetek együtt valami finom süteményt! Gyúrj tésztát, adj kis darabokat a gyerekeknek is. Ha etetőszékbe ülteted őket, nem tudnak elszaladgálni vele.

– Nem minden szemét, ami annak látszik! A kiürült kenőcsöstégelyeket, teásdobozokat (üres filteres zacskókkal) ne dobd ki azonnal, hanem gyűjtsd össze egy titkos helyen, és amikor szeretnél néhány zavartalan percet, add oda a gyerekeknek – ők tudni fogják, mit kezdjenek velük. Hasonló céllal berendezhetsz egy konyhai szekrényt szűrőkkel, tölcsérekkel, szedőkanalakkal, műanyag tálakkal, dobozokkal, ahonnan csak különleges alkalmakkor szabad kirámolni. A gyerekek játékai közül is elrakhatsz néhányat. Ha két-három hét után újra előveszed őket, ezek lesznek a legérdekesebbek.

Ezek is érdekelhetnek:

Így pihenj gyerek mellett

6 tipp a délutáni szunyókáláshoz

Ami igazán pihentet

Forrás: Kismama magazin