Baba

Homeopátiás úti patika

A betegségek nyáron se mennek szabadságra, de szerencsére a legtöbb fertőzés könnyen jön és gyorsan megy, és legtöbbször elég az a gyengéd segítség is, amit a homeopátia nyújtani tud.
2012. Június 06.

Idegen helyen, az éjszaka közepén, esetleg más nyelven gyógyszert venni nem a legjobb nyaralós élmény, érdemes hát előre végig gondolni, mi minden történhet, és egy olyan jól összeválogatott házi patikát is becsomagolni a karúszók és a fürdőruhák mellé, amivel minden enyhébb gondot meg lehet oldani.

Tengeribetegség

Bárcsak kizárólag hajón fordulna elő, de sajnos az érzékenyek számára minden mozgó jármű maga a pokol. A gyerekek különösen érzékenyek lehetnek a ringatásukra, és könnyen elhányják magukat. Ha tudjuk, hogy hajlamos a rosszullétre, érdemes már egy órával az indulás előtt beadni neki egy dohányalapú homeopátiás szert, ami enyhíti a tüneteket.

Otthon volna jó

Az új hely és az új élmények nem minden gyereknek tetszenek. Vannak, akiknek hiányzik az otthoni ágy, a megszokott közeg, és vigasztalhatatlanul sírnak, ha eljön az este. Ilyenkor segíthet álomba merülni és megnyugodni egy adag kamilla.

Csak nyugalom!

A balesetet követő ijedtség az egész nyaralást tönkreteheti, rémálmokat, komoly szorongást okozhat, különösen kicsi gyerek esetén. A sokk tüneteit azonban hatékonyan ki lehet védeni egy adag sisakvirággal, ezért baleset esetén még akkor is érdemes beadni belőle ennyit, ha semmilyen fizikai sérülés nem történt.

Seb, véraláfutás, horzsolás

A gyerek szalad, mászik – és persze elesik. Nem érdemes nagy feneket keríteni a sérüléseknek, de a kezelés nem maradhat el. Az horzsolások gyógyulását segíti a körömvirág, komolyabb véraláfutásoknál pedig a hegyi árnika a csodaszer.

Csípnek!

Bogarak jönnek-mennek, gyerekszemmel pedig különösen érdekesek. Persze néha csípnek is, de erre is van segítség. Ha különösen sok a szúnyog, érdemes megelőző célzattal is mocsári molyűzőt szedni, ennek illata hatékonyan elriasztja a vérszívókat, de a csípést követő viszketést is enyhíti. A nagyobb duzzanatot okozó pókcsípést a spanyol pókból készült kivonattal lehet enyhíteni, a méhcsípésen pedig a házi méhből készült golyók segítenek.

Égető fájdalom

Erős nap, érzékeny bababőr, egész napos hancúr a szabadban – ez a trió biztos recept a nyaralási katasztrófához. Ha biztosra akarsz menni, a naptej mellé pakold be a nadragulyát, ami csökkenti a piros bőr gyulladtságát, a kőrisbogár kivonata pedig a felhólyagosodott bőrt nyugtatja. Az erős nap által kiváltott fejfájáson pedig a nitroglicerinből készült golyók segíthetnek.

Hasmenés

Éttermi kaja, extra nassolás, fagyi vacsorára – nyaralás alatt engedékenyebb lesz a legszigorúbb anyuka is, és a nagy szabadságban a gyerek most kipróbálhat minden finomságot, ami eddig tiltott volt. Nem csoda, ha estére megfájdul a hasa. A falánk pocak kínjain enyhít a hánytatódió (Nux vomica), a gyomorgörcsön pedig a magnézium.

Idegenben nem megy

Sok gyerek (és felnőtt) kényelmetlenül érzi magát, ha idegen vécére kell leülnie, vagy nyilvános mosdóban kell elvégeznie a dolgát. Hát visszatartja. De egy hétig, a nyaralás teljes ideje alatt ez kivitelezhetetlen. Ennek az ellenkezésnek az oldásában segíthet a kapcsos korpafű.