Terhesség

Dupla öröm, dupla nehézség

Gyermeket szülni és nevelni nem éppen az élet legkönnyebb feladata. A maga csodája mellett számos nehézséget is tartogat. És mi van azokkal, akik rögtön kettővel kezdenek? Milyen az élet ikrekkel? Dupla az öröm, de vajon a nehézség is az?
2010. Augusztus 07.
Dupla öröm, dupla nehézség

Hiszen ezek ketten vannak

Az életmódváltozás, a korszerű terhesgondozás és a mesterséges megtermékenyítések következtében napjainkban egyre több (egészséges) iker születik. Ma már nemigen fordul elő az, hogy szülés közben derül ki, két vagy több babát rejtett magában a nagy pocak. Van, akinek az az álma, hogy ikrei szülessenek. Van, aki megretten az ikresség gondolatától, vagy azért, mert még egy gyerek is ijesztőnek tűnik; vagy azért, mert már van tapasztalata arról, hogy anyának lenni milyen fáradtsággal is jár.

“Amikor az orvos közölte, hogy ikreink lesznek, nagyon megdöbbentünk, hihetetlennek tűnt, hiszen sem a férjemében, sem az én családomban nincsenek ikrek. Először nagyon megijedtünk. Te jó Isten, hiszen még egy gyerekem sem volt sosem, és rögtön kettővel kezdem! Aztán viszont nem sokkal később már nagyon büszkék voltunk, újságoltuk mindenkinek, hogy nekünk ikreink lesznek.”

Ikrek? Oh, az kemény munka lesz

A leggyakoribb reakció a külvilágtól, hogy sajnálják és ijesztgetik a kismamát, hogy milyen nehéz is lesz ikrekkel. Ezeket a megjegyzéseket igyekezni kell távol tartani. A legfontosabb, hogy a kismama elhiggye, hogy képes akár két babát is kihordani, világra hozni, szoptatni, felnevelni, és mindez rengeteg örömmel fog járni. Nyilvánvalóan sokkal nehezebb, összetettebb feladat, ám éppen ez adja meg szépségét és nagyszerűségét. De már maga a várandósság egy csoda, hiszen két kicsi szív dobog a pocakban! Persze az ikrekkel járó fizikai és lelki munka már a várandósság során több, erre fel kell készülni. Fogadásukhoz, nevelésükhöz is gondos előkészületekre van szükség.

Maga a terhesgondozás nem tér el jelentősen a sima terhesekétől, csak valószínűleg gyakrabban kell vizsgálatokra, ellenőrzésekre járni. Mivel azonban gyakoribbak bizonyos szövődmények (koraszülés, toxémia), az ikerterhesség veszélyeztetettnek számít. Ez azonban nem jelent törvényszerű veszélyt, igen nagy esélye van a gondtalan iker-várandós kilenc hónapnak is. A babavárással járó szorongások, érzelmi hullámvölgyek (“jaj, csak egészséges legyen”, “csak nehogy koraszülött legyen”) pedig kivétel nélkül elérnek úgyis minden gyermeket váró párt.

Kétszer szülni?

Sok kismama tart attól, hogy ikreivel duplán kell megszenvednie a szülést. Pedig ez nem így van. Hacsak nincs komplikáció, csupán pár percnyi többlettel kell számolni. Sőt: a statisztikák szerint a vajúdás nemhogy több, hanem éppen rövidebb ideig tart. A méhszáj tágulásáig pedig csak egyszer kell eljutnia a kismamának. Így tulajdonképpen egyszer szül, és mégis két gyermeke lesz.

Mivel az ikrek általában kisebb méretűek, mint “egyeduralkodó” újszülött társaik, az első gyermek kitolása is kevésbé megerőltető, a második pedig már bejáratott úton érkezik, így az ő kitolása is könnyen megy.

Ha nincs probléma, a vajúdás “természetes formái” és a hüvelyi szülés is lehetséges ikres kismamák számára, a császármetszés esélye azonban ikerterhesség esetén lényegesen nő. A babák fekvése nagyon sok mindent meghatároz.

A gyermekágyas időszak megterhelőbb az anyának, mint ha csak egy babát szült volna, nehezebben megy a méh összehúzódása, a nagyobb vérveszteség fáradékonysággal járhat, és császármetszés esetén a műtéti seb is nehezítheti az első időket.

Nem minden kórházban van mód rooming in-es elhelyezést kérni; de ikrekkel, és akár császármetszés után is merni kell kérni, ha azt szeretnénk, és nem vagyunk túl kimerültek. És azt is, hogy nagyobb figyelmet kapjunk a segítő személyzettől, hiszen nem egy, hanem két baba kis életét szeretnénk a lehető legjobban elindítani.

Minden kezdet nehéz

Az első otthon töltött napok soha sem könnyűek. Akkor sem, ha “csak” egy babánk van. Ikrekkel még nehezebb. Még szinte haza sem értünk, s máris bömböl az egyik, majd ordít a másik. Nem elég, hogy egyiküknél rájövünk, mi is lehet a probléma forrása, valami megoldásra váró dolog megint történik. Az első naptól sok találékonyságra és alkalmazkodóképességre lesz szüksége az ikres szülőknek.

A kulcs a szervezésben és a segítségkérésben rejlik. Ikrek esetében ez nem lehet kérdés. Nagyon fontos időben gondoskodni segítőkről, rokonok, barátok vagy akár “fizetett segítők” személyében. Gyakran egy csecsemő mellett sem jut se ideje, ereje a kismamának főzni, egyéb háztartási munkákat ellátni, nemhogy kettő mellett, az etetés, büfiztetés, pelenkacsere örökös mókuskerekében. Muszáj feladni a maximalista vágyakat, egy ideig biztos nem lesz élire állítva minden ruha, nem lesz tipp-topp a lakás, nem lesz estére háromfogásos vacsora. Idő kell, míg minden beáll a maga kerékvágásába, dupla annyi idő. Egyet kell szem előtt tartani, hogy a babák ellátása mindennél fontosabb, és sok időt igényel.

Ezen kívül még egy dolog számít, az anya pihenése és regenerálódása. Ezt nem zavarhatja meg az ikreket csodáló rokon, s baráti vendégsereg sem. Ha maguktól nem érzik, hol a határ, meg kell nekik mondani.

Gondos tervezés és előrelátás ellenére is káoszban és válságosan telhetnek az első hónapok. Azért, mert ikrek, eltérő a vérmérsékletük, s így az igényeik is. Így hiába az alkalmazkodás, elkerülhetetlen lehet a fáradtság és kialvatlanság.

Ne felejtsük el azt se, hogy a nagyobb kockázatú terhesség és a többszörös szülés is stresszes életesemény. A két (vagy akár több) csecsemő gondozásával járó különösen megterhelő követelmények pedig szintén nagymértékű stresszt, és akár szociális elszigetelődést eredményezhetnek. Ráadásul az ikreket világra hozó nőknél, az egy babát szülőkhöz képest 43 százalékkal nagyobb valószínűséggel találtak depressziót kilenc hónap elteltével amerikai kutatók.

Mindent egyszerre (t)enni

Dupla öröm, dupla nehézség

Ahhoz, hogy minden jól menjen, fontos, hogy az anya kompetensnek, magabiztosnak érezze magát. Hallgasson az ösztöneire, attól senki se téríthesse el. A legtöbb ember sápítozik, holott nincs tapasztalata az ikrekkel kapcsolatosan. Megbízható forrásokból szabad csak informálódni. Fontos lehet továbbá a védőnő, a gyermekorvos, egy szoptatási tanácsadó ikres tapasztalata. Valamint más ikres kismamák, akiktől sokat lehet tanulni.

Amit csak lehet, egyszerre kell csinálni a két babával, az lényegesen megkönnyíti az anya dolgát. Persze rögtön itt egy nehéz kérdés – egyszerre vagy külön szopjanak, s milyen időközönként?

Fontos a szoptatásban az anya erős elhatározása, az önbizalom megléte, a tájékozódás és a tapasztalat-csere. Az ikreknek, akik esetleg kicsit korábban is érkeznek, és esendőbbek, különösen fontos a kiváló minőségű anyatej, de ha tápszerre van szükség, akkor sem szabad, hogy az anya önmagát okolja emiatt. Ikerségük ellenére azonban a kicsik külön egyéniségek, így különböző igényeik, étvágyuk, alvásigényük is van. Így az első időszakban érdemes rájuk hallgatni, és akkor szoptatni (etetni) őket, amikor ők szeretnék. Ha egyszerre sírnak fel (amire kevés az esély), egyszerre, ha egymás után, akkor úgy.

De ikreket így, igény szerint szoptatni rendkívül fárasztó. Ezt tudni kell. Megvan a külön táplálásnak is az előnye (osztatlan figyelem), viszont borzasztóan időigényes. Így ha beállt már mindkét babánál egy rend, meg lehet próbálni összeszoktatni őket, együttes szoptatással. Érdemes ikres mamák, valamint szoptatási tanácsadó segítségét kérni.

Ki tud egyszerre két helyen lenni?

“A legtöbb ember elszörnyed, mennyi gondom lehet az ikrekkel. Összességében nem egyszerű feladat, de nem a világ vége. A legkülönfélébb nehézségek adódnak: ikres járókát beszerezni, egyszerre etetni, biliztetni, vagy például játszótérre menni. Néha alig marad erőm a nap végére. De amennyire kimerítő, annyira csodálatos is. És az életünk a legkevésbé sem sivár. Volt, hogy azt kívántam, bár ne egyszerre érkeztek volna, de most már kimondhatatlanul boldog vagyok, hogy mindketten itt vannak.”

Csodálatos dolog egy kisbaba révén szülővé válni. Ennél már csak a dupla gyermekáldás csodálatosabb. Ikresnek lenni, ami ugyan nehezebb, összetettebb, ám épp ez adja meg szépségét. Arról már nem is beszélve, hogy a nehézségek csak az első egy-két évet jellemzik, utána már akár “könnyebb” is lehet, mintha csak egy gyermekünk volna, hiszen az ikrek egymással játszanak, szórakoztatják egymást.

Ám kezdetben sem szabad kétségbeesni, csak ki kell találni a jó utakat, megoldásokat, mert jó szervezéssel és segítséggel az eredmény egy különleges élmény lehet. Megfigyelni azt a csodát, hogy nő fel két ember egymás mellett úgy, hogy mindig kéznél egy játszótárs, bizalmas barát. Szerencsés, akinek ilyen élményben lehet része, mert a nehézség egy dolog, ha van, ami bőven kárpótol: dupla nevetés, mosolyok, ölelések és puszik.

Kapcsolódó cikkeink ikrek témában:

Forrás: HáziPatika.com