ANYAAKADÉMIA

A fürdetés fortélyai

2013. október 28. | Frissítve: 2017. augusztus 8.

Forrás: Kismama magazin

Kisbabát fürdetni, tisztába tenni hatalmas megtiszteltetés és örök családi szertartás! Szinte minden fényképalbumban ott a helye a fürösztős pillanatképeknek. Gyengédségről, boldog együvé tartozásról árulkodnak, a tisztálkodás voltaképpen csak ürügy.

A fürdetés fortélyai

A kismamák az első napokban talán bizonytalankodnak fürdetéskor, körömvágáskor, ám hamarosan rájönnek az apró fortélyokra.
A baba ápolása szívmelengető, hálás feladat, gyönyörködhetünk rózsaszín bőrében, gyengéden megdögönyözhetjük hurkácskáit, és élvezhetjük az utánozhatatlan babaillatot. Bár a kisbaba az első hónapokban nem lesz piszkos, a napi fürdő jólesik neki, bár nem feltétlenül szükséges a napi fürdetés. A hosszasabb ceremónia során el is fárad, ezért várhatóan jól alszik utána. Ha a pancsolástól felélénkül, fürdessük inkább reggel vagy délelőtt. Melegítsük elő a fürdőszobát, hogy meztelenül se fázzon.
A helyes kéztartás fürdetéskor: egyik kezünkkel nyúljunk alá a baba tarkójának. Ujjainkkal, tenyerünkkel kulcsoljuk át a karját hónalj alatt, feje az alkarunkon pihen. Másik kezünkkel egy mosdatókesztyűvel vagy pelenkával át tudjuk törölni a testét. Helyezzünk nagy hangsúlyt a nemi szervek kitörlésére is. Kislányoknál ne visszafelé (popótól a nemiszerv irányába) töröljük.

Testápolás, masszírozás, fürdő

Készítsünk elő minden szükséges holmit: fürdőlepedőt, babaolajat vagy testápolót, popsikrémet, új ruhát, pelenkát. A kádba kissé melegebb vizet engedjünk, hiszen még hűl, mire a babát beletesszük. A lényeg, hogy amikor a kicsit beletesszük, akkor 36-38 fok között legyen a víz hőmérséklete, tehát nagyjából testmeleg legyen. Nézhetjük a víz hőfokát a könyökünkkel is és speciális vízhőmérővel is.
A hasfájós baba hasára cseppentsünk kevés langyos édesköményolajat, simogassuk nyújtott ujjainkkal az óramutató járásával megegyezően. Mozgassuk meg egy kicsit a végtagjait, térdeit nyomkodjuk gyengéden a hasára. Védőnőnktől vagy tanfolyamon megtanulhatjuk a babamasszázs fogásait. Ezután emeljük a kádba.
A kellemes, meleg vízben rendszerint elterül a csecsemő. Támasszuk meg alkarunkkal a tarkóját. A hosszas fürdés kiszárítja a bőrt, és a víz is kihűl, tehát ne tartson sokáig a procedúra. A szappan szintén szárít, ezért legfeljebb gyógyszertárban kapható fürdetőkenőcsöt (Unguentum hydrophilicum nonionicum) használjunk vagy olyan természetes összetevőket tartalmazó fürdetőt, amely kifejezetten babáknak készült. Óvakodjunk a tartósítószerektől, színezékektől, mesterséges összetevőktől, parfümtől - ezek nem egy kisbabának való összetevők. Azonban ezekre sincs igazán szüksége, a tiszta víz is megteszi.
Vizes kezünkkel fejétől kezdve lefelé mosogassuk meg a bőrét, puha kefével vagy mosdókesztyűvel, fürdetőkenőccsel finoman dörzsöljük át a fejbőrét, ezáltal megelőzhetjük a koszmó lerakódását, majd emeljük a fürdőlepedőre. (A fejbőr dörzsöléskor nem kell attól félnünk, hogy a kutacsnál valamilyen károsodást okozunk.) Burkoljuk be teljesen, és itassuk fel a vizet róla, de ne dörzsöljük, mert így károsítanánk a puha bőr felső védőrétegét.
Gondosan törölgessük meg a fülkagylót, de fültisztító pálcikával ne nyúljunk bele. A fülzsír kifolyik magától is, legfeljebb ujjunkra csavart puha textilpelenkával töröljük ki. Az első hónapokban gyakori, hogy apró kiütések jelennek meg a baba pofiján, ez a tejkiütés. Legtöbbször az anyatej okozza ezt, a baba bélrendszerének fejletlensége miatt. Idővel magától elmúlik. Egészen nagy, sárga pattanások is előbukkanhatnak - ne nyúljunk hozzá! Ha az apró kiütések szaporodnak, összefüggő mezőt alkotnak, és ez aggodalomra ad okot az anyában, akkor forduljunk a védőnőhöz vagy a gyerekorvoshoz.
Fokozottan figyeljük a bőrt, ha száraz, hámló, pikkelyes, illetve piros foltok jelennek meg rajta. Ha olajozás, testápolás mellett is ilyen, forduljunk orvoshoz, és használjuk a felírt kenőcsöt.

Gyógyító levegő

A bőrápoláshoz a levegőztetés is hozzátartozik. A kisbaba bőre igen érzékeny, de különösen az ekcémás bőr számára kiváló gyógyír a mérsékelt napfény. Három hónapos kortól fokozatosan - percenként - emeljük a napi "meztelenkedés" idejét egy-két percről negyedórára délelőtt tíz óra előtt és délután három óra után. A pelenkával fedett területet csak vékonyan kenjük be popsikenőccsel, ha nagyon muszáj, mert a vastagon felvitt kenőcs a pelenkára kenődik, és csökkenti nedvszívó képességét.
Tisztába tevéskor olajos törlőkendővel töröljük át a popsit, így a széklet- és kenőcsmaradványoktól is megszabadulunk. Különösen ügyeljünk a herezacskók redőire, az itt megrekedt szennyeződések csúnya gyulladást okozhatnak. Lányoknál a szeméremrést elölről hátrafelé töröljük le, nehogy a végbél felől baktériumok jussanak a hüvelybe.
A meleg, nedves területen gombák telepedhetnek meg, ezt gyakori levegőztetéssel előzhetjük meg. A pelenkát csak lazán, szellősen adjuk fel a babára. Ha az időjárás engedi, hagyjuk a kicsit minél többet pelenka nélkül. Kerüljük az illatosított termékeket, ezek allergiát válthatnak ki, a habfürdő, sampon feleslegesen veszi igénybe a baba bőrét. Csak olyan terméket használjunk, amely nem károsítja a bőr természetes savköpenyét.
Tipp: Ha kisebesedik a babapopsi, keressük az okát! A baba szájpenészfertőzése popsikiütést is okozhat, ennek kezelésére nem alkalmas a hagyományos popsikenőcs, a bőrgyógyász olyan készítményt javasol, amely gombabellenes hatóanyagot tartalmaz. Ha felmaródik a bőr, jótékony hatásúak a hámosodást segítő krémek.
A fürdetés fortélyai

A fürdetés fortélyai

Kisbabát fürdetni, tisztába tenni hatalmas megtiszteltetés és örök családi szertartás! Szinte minden fényképalbumban ott a helye a fürösztős pillanatképeknek.

Elolvasom
bezárás
JOHNSON'S® Baby nyugtató aroma fürdető

JOHNSON'S® Baby nyugtató aroma fürdető

A klinikailag bizonyított esti rutin részeként segít gyermekének jobban aludni

NaturalCalm™ nyugtató aromákat tartalmaz

A NO MORE TEARS® ("Nincs több könnycsepp") gyengéd a szemekhez

JOHNSON'S Baby nyugtató aroma fürdető

JOHNSON'S® Baby nyugtató Aromasampon

A puha hajért

A NO MORE TEARS® ("Nincs több könnycsepp") formula gyengéd a szemekhez

Nyugtató levendula kivonatot tartalmaz

Szemészek által tesztelt

Megveszem
bezárás
Csendes pihenő

Csendes pihenő

A lefekvés előtti szertartások segítenek abban, hogy az ébrenléttel és az alvással töltött idő élesen elkülönüljön egymástól, így a kicsik "belső órája" gyorsabban összhangba kerül a természettel. A rendszeres közös szertartásoknak köszönhetően a babák gyorsabban merülnek álomba, és jobban is alszanak.

Az általunk javasolt altatási szertartás egy meleg fürdővel kezdődik, egy gyengéd babamasszázzsal folytatódik, végül egy közös, nyugtató programmal, például egy altatódallal vagy mesével zárul.

Egy kutatás szerint azok a babák, akik ilyen háromlépcsős szertartás után kerülnek ágyba, gyorsabban merülnek álomba és tovább is alszanak, ezért érdemes minél hamarabb beépíteni őket a mindennapokba.

bezárás
JOHNSON'S® Baby nyugtató aroma testápoló

JOHNSON'S® Baby nyugtató aroma testápoló

Az esti rutin részeként segít a babáknak jobban aludni.

A klinikailag bizonyított esti rutin részeként segít gyermekének jobban aludni

NaturalCalm™ nyugtató aromákat tartalmaz

CLINICALLY PROVEN MILDNESS® ("Klinikailag bizonyított lágyság"). Bőrgyógyászok által tesztelt.

További Cikkek
A JOHNSON'S esti rutinja
Alvás

A lefekvés előtti szertartások segítenek abban, hogy az ébrenléttel és az alvással töltött idő élesen elkülönüljön egymástól, így a kicsik "belső órája" gyorsabban összhangba kerül a természettel.

A JOHNSON'S esti rutinja klinikailag bizonyítottan segít nekik gyorsabban álomba merülni és tovább aludni.

További információ